Site pictogram Jos Saris Media

Valencia | Een reis door geschiedenis en architectuur

Dinsdag 14 juni 2016 | Valencia, een stad waar geschiedenis en moderne architectuur harmonieus samensmelten, nodigt bezoekers uit om haar rijke cultuur en adembenemende bezienswaardigheden te ontdekken. Van eeuwenoude kathedralen tot futuristische gebouwen, Valencia biedt een unieke ervaring voor elke reiziger.

De Kathedraal van Valencia: Een reis door de tijd

In het hart van de oude stad staat de majestueuze Kathedraal van Valencia, een architectonisch juweel dat de bezoeker meeneemt op een reis door verschillende kunststijlen. Gebouwd tussen 1262 en 1356 op de plaats waar ooit een moskee stond, weerspiegelt deze kathedraal de rijke geschiedenis van de stad. 

De kathedraal, toegewijd aan de Heilige Maagd Maria, is een fascinerende mengeling van romaanse, gotische en barokke elementen. Vroege vogels worden beloond met de mogelijkheid om dit architectonische wonder in alle rust te bewonderen en vast te leggen, zoals wij op een vroege dinsdagochtend mochten ervaren.

Binnen haar muren herbergt de kathedraal een schat aan kunstwerken, waaronder schilderijen van de beroemde Spaanse schilder Francisco Goya. Maar het meest intrigerende object is ongetwijfeld de Heilige Graal, een kelk die sinds de 15e eeuw in Valencia wordt bewaard en in 1785 een restauratie onderging na te zijn gebroken.

Ontdekking van de stad: Hop-on Hop-off

Een uitstekende manier om Valencia te verkennen is via de hop-on hop-off bus. Met twee verschillende routes biedt deze service een uitgebreid overzicht van zowel het historische centrum als de moderne buitenwijken. Hoewel Route A, die door de oude binnenstad en naar de buitenwijken leidt, misschien niet zo spectaculair is als Route B, biedt ze toch een interessant perspectief op de stad.

Architectonische hoogtepunten

Valencia staat bekend om haar diverse architectonische stijlen, van historische gebouwen tot moderne meesterwerken. Enkele hoogtepunten zijn:

Station València-Nord: Een prachtig voorbeeld van de Jugendstil, hier bekend als “Modernismo”. Dit station is een must-see voor liefhebbers van architectuur.

Het stadhuis van Valencia: Met zijn indrukwekkende spiegelzaal vormt dit gebouw een onverwachte verrassing voor veel bezoekers.

Ciudad de las Artes y Ciencias: Dit futuristische complex, ontworpen door de beroemde architect Santiago Calatrava, is een waar paradijs voor fotografen, vooral tijdens het ‘gouden uur’ rond zonsondergang.

Trencadis: Valencia’s unieke decoratietechniek

Een kenmerkend aspect van veel gebouwen in Valencia is het gebruik van de ’trencadis’ techniek. Deze unieke decoratiemethode, waarbij kleine stukjes gekleurd aardewerk in een mozaïekpatroon worden gelegd, is vooral zichtbaar in Calatrava’s ontwerpen in de Stad van Kunsten en Wetenschappen. Deze techniek geeft de gebouwen een opvallende, kleurrijke uitstraling die typerend is voor Valencia’s moderne architectuur.

Een stad vol contrasten

Valencia is een stad van contrasten, waar het oude en het nieuwe naadloos in elkaar overvloeien. Van de historische kathedraal in het stadscentrum tot de futuristische gebouwen aan de rand van de stad, Valencia biedt een unieke mix van ervaringen. Of u nu geïnteresseerd bent in geschiedenis, architectuur, kunst of gewoon wilt genieten van de Spaanse cultuur, Valencia heeft voor ieder wat wils.

Elke hoek van de stad vertelt een verhaal, van de Reconquista tot de hedendaagse architectonische revoluties. Met zijn rijke geschiedenis, prachtige gebouwen en unieke decoratieve technieken, nodigt Valencia bezoekers uit om dieper in haar verhaal te duiken en haar schatten te ontdekken.

Of u nu door de smalle straatjes van de oude stad wandelt, de kunstschatten in de kathedraal bewondert, of staat te kijken naar de indrukwekkende gebouwen van Santiago Calatrava, Valencia zal u betoveren met haar schoonheid en diversiteit. Deze stad aan de Spaanse oostkust is meer dan een bestemming; het is een ervaring die alle zintuigen prikkelt en een onuitwisbare indruk achterlaat.

Klik op de links voor de foto impressie en/of het fotoalbum van mijn reis door geschiedenis en architectuur van vandaag door Valencia.

Impressie

Foto’s

Top

Mobiele versie afsluiten