Site pictogram Jos Saris Media

Valencia | Ontdek de Stad van Kunst, Cultuur en Culinaire Genoegens

Zondag, 12 juni 2016 | Valencia, de derde grootste stad van Spanje, is een bruisende metropool die historie en moderniteit op unieke wijze weet te combineren. Onze reis naar deze parel aan de Middellandse Zee bood ons een fascinerend inzicht in de rijke cultuur, indrukwekkende architectuur en heerlijke gastronomie die Valencia te bieden heeft.

Een Ideale Uitvalsbasis

Onze ontdekkingstocht begon vanuit een perfect gelegen studio in het hart van de oude stad, slechts 100 meter verwijderd van de majestueuze Kathedraal van Valencia (Catedral de Santa María de Valencia). Deze centrale locatie bleek een uitstekende keuze, die ons in staat stelde om de stad zowel overdag als ’s avonds optimaal te verkennen.

Kennismaking met de Stad

Om snel vertrouwd te raken met de lay-out en bezienswaardigheden van Valencia, kozen we voor een rondrit met de hop-on hop-off bus. Deze tour bood ons een uitstekend overzicht van de stad en haar belangrijkste attracties. We passeerden onder andere de indrukwekkende stierenvechtersarena, gelegen naast het prachtige Jugendstil treinstation – een architectonisch juweeltje dat zeker een aparte vermelding verdient.

De Turia: Van Rivier tot Stadspark

Een van de meest opvallende kenmerken van Valencia is ongetwijfeld de oude rivierbedding van de Turia. Na een desastreuze overstroming in 1957 werd besloten de rivier om te leiden, waardoor de drooggelegde bedding kon worden getransformeerd tot een weelderig stadspark. Deze groene long van de stad strekt zich uit over negen kilometer en biedt ruimte voor ontspanning, sport en cultuur.

Ciudad de las Artes y Ciencias

Aan het oostelijke uiteinde van het Turia-park bevindt zich het futuristische complex Ciudad de las Artes y Ciencias (Stad van Kunsten en Wetenschappen). Dit architectonische meesterwerk van de beroemde Valenciaanse architect Santiago Calatrava is een lust voor het oog. De gebouwen, met hun opvallende witte constructies en blauwe waterpartijen, lijken rechtstreeks uit een science fiction film te komen. Tijdens onze wandeling langs deze imposante structuren werden we keer op keer verrast door de ingenieuze designs en de manier waarop ze harmoniëren met hun omgeving.

Historisch Centrum

Terug in het historische centrum werden we ondergedompeld in de rijke geschiedenis van Valencia. De kathedraal, een indrukwekkend gotisch bouwwerk met barokke en renaissancekenmerken, domineert het stadsbeeld. Het aangrenzende plein met zijn sierlijke fontein vormt het kloppende hart van de oude stad, waar locals en toeristen samenkomen om te genieten van de levendige atmosfeer.

Een ander hoogtepunt in het centrum is ongetwijfeld de Mercado Central, een van de grootste overdekte markten van Europa. Dit art nouveau gebouw huisvest honderden kraampjes waar verse producten, lokale specialiteiten en typisch Valenciaanse lekkernijen worden aangeboden. Het is een feest voor alle zintuigen en een must-visit voor elke foodie.

Culinaire Verkenning

Na een dag vol indrukken en kilometers wandelen, was er niets beter dan de avond af te sluiten in een authentiek tapasrestaurant. Hier proefden we van de rijke Valenciaanse keuken, met haar overvloed aan verse zeevruchten, smaakvolle rijstgerechten en natuurlijk de beroemde paella. Het tapasrestaurant bleek zo’n succes dat we besloten hier gedurende ons verblijf vaker terug te keren.

Meer te Ontdekken

Hoewel we al veel hebben gezien en ervaren, beseffen we dat we nog maar aan het oppervlak hebben gekrast van wat Valencia te bieden heeft. In de komende dagen staan er nog vele ontdekkingen op het programma, waaronder een uitgebreider bezoek aan de kathedraal, een diepgaandere verkenning van de Mercado Central en ongetwijfeld meer culinaire avonturen.

Valencia heeft ons vanaf de eerste dag weten te betoveren met haar unieke mix van oud en nieuw, kunst en wetenschap, rust en levendigheid. Het is een stad die uitnodigt om ontdekt te worden, en wij kijken er naar uit om in de komende dagen nog dieper in haar rijke cultuur en geschiedenis te duiken.

Klik op de links voor de foto impressie en/of het fotoalbum met de foto’s van onze eerste dag in Valencia.

Impressie

Foto’s

Top

Mobiele versie afsluiten