Site pictogram Jos Saris Media

Berlijn | Van Gedächtnis Kirche tot Berliner Zoo

Woensdag, 18 februari 2015 | Berlijn, een stad vol geschiedenis en cultuur, biedt talloze bezienswaardigheden voor bezoekers van over de hele wereld. Maar één attractie steekt er voor dierenliefhebbers met kop en schouders bovenuit: de beroemde Berliner Zoo. Laat me u meenemen op een reis door deze fascinerende dierentuin, die niet alleen een thuis is voor een indrukwekkende verscheidenheid aan dieren, maar ook een belangrijk stukje Berlijnse geschiedenis vertegenwoordigt.

Een onverwachte start: de Gedächtniskirche

Onze dag begon met een verrassend bezoek aan de Gedächtniskirche, een iconisch monument dat de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog herdenkt. Tot onze verbazing was een klein deel van de kerk toegankelijk voor bezoekers. Naast de ruïne staat een moderne “kubus” kerk, waarvan het interieur compleet verraste met zijn adembenemende schoonheid. Deze onverwachte architectonische parel vormde een prachtige opmaat naar onze hoofdbestemming van de dag.

De Berliner Zoo: een reis door de tijd

De hoofdingang van de Berliner Zoo ligt tegenover het station dat een centrale rol speelt in het aangrijpende boek “Wir Kinder vom Bahnhof Zoo” van Christiane F. Dit contrast tussen de onschuld van de dierenwereld en de harde realiteit van het straatleven in Berlijn is kenmerkend voor de veelzijdigheid van deze stad.

De Berliner Zoo, opgericht in 1844, behoort tot de oudste dierentuinen van Europa. Met zijn rijke geschiedenis heeft de zoo niet alleen de ontwikkeling van Berlijn meegemaakt, maar ook belangrijke bijdragen geleverd aan natuurbehoud en educatie. Hoewel de dierentuin bekend stond om zijn beroemde bewoners zoals de pandabeer Bao Bao en het ijsbeertje Knut, die helaas beide zijn overleden, blijft de zoo een onuitputtelijke bron van verwondering en ontdekking.

Een wereld van biodiversiteit

Tijdens onze wandeling door de zoo werden wij ondergedompeld in een wereld van biodiversiteit. De Berliner Zoo huisvest meer dan 20.000 dieren van ongeveer 1.300 verschillende soorten, waarmee het een van de meest diverse collecties ter wereld heeft. Van majestueuze leeuwen tot speelse nijlpaarden, elk dier heeft hier zijn eigen zorgvuldig ontworpen habitat.

Persoonlijk waren we diep onder de indruk van de leeuwenverblijven. Het geluid van hun machtige gebrul echode door de dierentuin en herinnerde aan de kracht en schoonheid van deze ‘koningen van de jungle’. De nijlpaarden, met hun enorme lijven die zo gracieus door het water bewegen, waren een ander hoogtepunt van mijn bezoek.

Meer dan alleen dieren

De Berliner Zoo is meer dan alleen een verzameling dierverblijven. Het is een oase van groen midden in de bruisende metropool. De prachtig aangelegde tuinen, met hun exotische planten en bloemen, bieden bezoekers een kans om te ontsnappen aan de drukte van de stad en zich onder te dompelen in de natuur.

Bovendien speelt de zoo een cruciale rol in natuurbehoud en educatie. Met zijn fokprogramma’s voor bedreigde diersoorten en uitgebreide educatieve programma’s draagt de Berliner Zoo bij aan het behoud van biodiversiteit en het vergroten van bewustzijn over het belang van natuurbescherming.

Een blik op de toekomst

Hoewel de zoo zijn beroemde publiekslievelingen Bao Bao en Knut heeft verloren, blijft het zich vernieuwen en ontwikkelen. Nieuwe verblijven worden gebouwd met de nieuwste inzichten in dierenwelzijn, en er worden voortdurend nieuwe diersoorten verwelkomd.

Een bezoek aan de Berliner Zoo is meer dan alleen een dagje uit. Het is een reis door de geschiedenis van Berlijn, een ontdekkingstocht door de wonderen van de natuur, en een kans om na te denken over onze rol in het beschermen van de biodiversiteit van onze planeet.

Of u nu een fervent dierenliefhebber bent, een geschiedenisfanaat, of gewoon op zoek bent naar een unieke ervaring in Berlijn, de Berliner Zoo biedt voor ieder wat wils. Dus wanneer u de volgende keer in de Duitse hoofdstad bent, mis dan niet de kans om deze bijzondere plek te bezoeken. Wie weet, misschien maakt u wel kennis met de volgende generatie dierlijke beroemdheden!

Klik op de links voor de foto impressie en/of het fotalbum van onze bezoek aan de Gedächtnis Kirche en de Berliner Zoo.

Impressie

Foto’s

Top

Mobiele versie afsluiten