Site pictogram Jos Saris Media

Porto | Trammuseum, Klokkentoren, Boekhandel Lello en avond

Dinsdag, 28 augustus 2012 | Op de laatste dag van mijn bezoek aan het historische centrum van Porto besloot ik enkele bezienswaardigheden net buiten het centrum te verkennen. De dag begon met een rit in de Yellow Bus, die me langs de kust naar het trammuseum bracht.

Trammuseum en Historische Rit

Het trammuseum, gehuisvest in een grote hal, toont een collectie van trams die ooit door Porto’s straten reden. Na het bekijken van de expositie en het maken van foto’s, stapte ik in een authentieke tram voor een rit terug naar het stadscentrum.

Torre dos Clérigos: Porto’s Iconische Toren

Mijn volgende bestemming was de Torre dos Clérigos, een van Porto’s bekendste symbolen. Met zijn 75 meter hoogte is het een van de meest opvallende gebouwen in de stad. Na het beklimmen van 280 treden werd ik beloond met een adembenemend uitzicht over Porto en de omgeving.

Lello: Een Boekhandel als Kunstwerk

Vlakbij de toren ligt de beroemde boekhandel Lello e Irmão. Dit prachtige pand is niet alleen een winkel, maar ook een monument en museum. Het interieur, met name de spectaculaire trap, trekt alle aandacht.

Hoewel fotograferen officieel verboden is, kreeg ik na een vriendelijk gesprek met de eigenaar toestemming om enkele foto’s te maken. Het is begrijpelijk dat ze het interieur willen beschermen, maar het is jammer dat zo weinig mensen de schoonheid kunnen vastleggen*.

*NB: Tegenwoordig moet je entree betalen om de winkel te betreden, maar dit bedrag wordt verrekend bij de aankoop van boeken. Bovendien mag je dan wel vrij fotograferen.

Porto by Night

Om mijn bezoek af te ronden, besloot ik ’s avonds nog enkele nachtfoto’s te maken. Na een paar dagen ken je de stad al aardig en weet je waar je moet zijn voor de mooiste shots. Vanaf de brug over de Douro is het een waar lichtspektakel. Ook het treinstation levert prachtige avondbeelden op.

Terugblik

Terugkijkend op mijn verblijf in Porto kan ik maar één woord bedenken: fantastisch! Deze stad heeft zoveel te bieden, van historische trams en imposante torens tot unieke boekhandels en prachtige avondverlichting. Voor wie er nog nooit is geweest: Porto is absoluut een bezoek waard, of het nu voor een paar dagen is of langer.

De combinatie van rijke geschiedenis, indrukwekkende architectuur en een levendige sfeer maakt Porto tot een onvergetelijke bestemming. Of je nu geïnteresseerd bent in cultuur, fotografie of gewoon wilt genieten van de Portugese gastvrijheid, deze stad aan de Douro heeft voor ieder wat wils.

Mijn tip: neem de tijd om door de oude straatjes te dwalen, geniet van het uitzicht vanaf de klokkentoren, laat je betoveren door de schoonheid van boekhandel Lello en sluit je dag af met een wandeling langs de verlichte kade. Porto zal je hart stelen, net zoals het dat bij mij heeft gedaan.

Klik op de links voor de foto impressie en/of het fotoalbum van de laatste dag van mijn bezoek aan Porto. 

Impressie

Foto’s

Top
Mobiele versie afsluiten