Site pictogram Jos Saris Media

Porto | Ontdekking van Geschiedenis en Cultuur

Maandag,  27 augustus 2012 | Vandaag belooft een actieve dag te worden in Porto, nadat ik gisteren met de Yellow hop-on hop-off bus een goede eerste indruk van de stad heb gekregen. De komende twee dagen zal ik de hoogtepunten van Porto verkennen, te beginnen met een bezoek aan enkele iconische locaties.

De Kathedraal van Porto: Sé

Mijn dag begint bij de kathedraal van Porto, bekend als Sé do Porto. Hoewel de kathedraal zelf indrukwekkend is, zijn het vooral de bijbehorende vertrekken van het voormalige klooster die mijn aandacht trekken. De kloosteromgang is versierd met prachtige Azulejos tableaus, elk meer betoverend dan het vorige. Het contrast tussen de sobere kathedraal en de rijkelijk versierde kloostervertrekken is opvallend.

Ponte de Dom Luis I: Het Icoon van Porto

Via de oude binnenstad bereik ik de Ponte de Dom Luis I, hét herkenningspunt van Porto. Deze stalen brug, die je in veel van mijn foto’s zult terugzien, verbindt de twee oevers van de Douro. Ik steek over via het bovenste dek, waar de metro rijdt, op een hoogte van ongeveer 50 meter boven de rivier.

Mosteiro da Serra de Pilar en Uitzicht over Porto

Aan de overkant bezoek ik het Mosteiro da Serra de Pilar klooster, van waaruit ik een adembenemend uitzicht heb over de Douro en het oude Porto. Vervolgens daal ik af met de kabelbaan naar het gebied waar de oude porthuizen zich bevinden.

Portproeverij bij Cálem

Dankzij mijn meerdaagse busticket kan ik een bezoek brengen aan wijnhuis Cálem. De informatieve rondleiding geeft inzicht in het productieproces van port en de verschillen tussen Ruby en Tawny Port. De enorme vaten, waarvan de grootste 20.000 liter bevat, zijn indrukwekkend. Het bezoek wordt afgesloten met een heerlijke proeverij.

Boottocht over de Douro

Een van de hoogtepunten van de dag is de ‘5 bruggen boottocht’ over de Douro. Vertrekkend vanuit de oude haven in de wijk Ribeira, biedt deze tocht een uniek perspectief op Porto vanaf het water. Ik raad iedereen aan deze tocht te maken voor een compleet beeld van de stad.

Kerken van Porto: Igreja de Sant Nilocau en São Francisco

Terug in de binnenstad bezoek ik de Igreja de Sant Nilocau, een kerk die van buiten bescheiden oogt maar vanbinnen verrassend is. In de buurt zie ik ook een van de karakteristieke tramhaltes van Porto.

De dag eindigt met een bezoek aan de São Francisco kerk (Igreja de São Francisco), ongetwijfeld de meest indrukwekkende kerk van vandaag. De rijke en uitbundige versiering, met name de overvloed aan goud, doet denken aan de Saint John’s Co-Cathedral in Malta. Het hoogtepunt voor mij is ‘de boom van Jesse‘, een opmerkelijk kunstwerk dat helaas niet gefotografeerd mag worden.

Catacomben: Een Blik in het Verleden

Onder de São Francisco kerk bevinden zich catacomben die doen denken aan onderaardse begraafplaatsen in Spanje en Italië. Het is een bijzondere ervaring om over de eikenhouten deksels te lopen, wetende dat daaronder de overledenen rusten. De knekelkelder aan het einde van de catacomben voegt een extra dimensie toe aan deze confrontatie met de geschiedenis.

Na deze indrukwekkende dag keer ik terug naar mijn hotel, vol nieuwe indrukken en ervaringen. Morgen staat een bezoek aan het trammuseum op de planning, een nieuw avontuur in het prachtige Porto!

Klik op de links voor de foto impressie en/of het fotoalbum van deze dag die in het teken van geschiedenis en cultuur stond.

Impressie

Foto’s

Top
Mobiele versie afsluiten