Site pictogram Jos Saris Media

Cyprus | Kerstmis, een dag vol natuurlijke wonderen

25 december 2011 | Terwijl de meeste deuren in Cyprus gesloten blijven op eerste kerstdag, staat de natuur altijd open voor bezoekers. Dit was de waardevolle les die ik vorig jaar op Malta leerde, en die zich dit jaar op Cyprus herhaalde – misschien zelfs in nog sterkere mate. Op 25 december 2011 vond ik mezelf omringd door de ongerepte schoonheid van het eiland, ver weg van de gebruikelijke drukte van het dagelijks leven.

Cyprus, een parel in de Middellandse Zee, toonde zich van zijn meest serene kant. De straten waren verlaten, winkels gesloten, en de gebruikelijke bedrijvigheid was vervangen door een bijna tastbare rust. Voor sommigen zou dit een teleurstelling kunnen zijn, maar voor de natuurliefhebber is het een zegen in vermomming.

Mijn dag begon bij Agios Nikolaos ton Gaton, ook wel bekend als de “Kattenkerk”. Deze historische plek, gelegen op een klein schiereiland, is niet alleen fascinerend vanwege zijn architectuur en geschiedenis, maar ook vanwege de prachtige omgeving. De rustige wateren rondom het schiereiland vormen een schitterend contrast met de ruwe rotsen, en creëren een schilderachtig tafereel dat perfect past bij de sereniteit van de kerstdag.

Vervolgens bracht mijn reis me naar Lady’s Mile, een lange strook strand ten noorden van Limassol. Hier kon ik de volle kracht van de Middellandse Zee ervaren. De golven rolden onophoudelijk naar de kust, hun ritme een natuurlijke symfonie die perfect paste bij de sfeer van de dag. Het uitgestrekte strand, normaal gesproken een populaire bestemming voor zonaanbidders en watersporters, was nu een oase van rust.

Kourion, mijn volgende stop, bood een unieke mix van geschiedenis en natuur. Deze antieke stad, hoog boven de kust gelegen, biedt adembenemende uitzichten over de Middellandse Zee. De ruïnes, stil en verlaten op deze feestdag, leken te fluisteren over vergane glorie en de eeuwigheid van de natuur die hen omringt.

De reis ging verder naar Pissouri, een schilderachtig dorpje dat de charme van het traditionele Cyprus belichaamt. Hoewel het dorp zelf grotendeels gesloten was, kon ik genieten van de prachtige kustlijn en de rustige sfeer die over de omgeving hing. De kliffen en baaien rond Pissouri vormen een spectaculair landschap dat uitnodigt tot contemplatie en verwondering.

Als hoogtepunt van de dag bezocht ik Aphrodite’s Rock, ook bekend als Petra tou Romiou. Deze iconische rotsformatie, volgens de legende de geboorteplaats van de godin Aphrodite, is een van de meest fotogenieke plekken van Cyprus. De combinatie van ruige rotsen, kristalhelder water en de mythische associatie maken het een magische plek, vooral op een dag als deze, wanneer de drukte van toeristen afwezig is.

Terwijl de zon langzaam onderging, reflecteerde ik op deze bijzondere kerstdag. In plaats van de gebruikelijke festiviteiten, had ik een dag doorgebracht in de schoot van de natuur. De gesloten deuren van winkels en restaurants hadden me gedwongen om mijn blik naar buiten te richten, naar de oneindige schoonheid van de Cypriotische kust.

Deze ervaring benadrukte voor mij de waarde van flexibiliteit en openheid tijdens het reizen. Soms leiden onverwachte omstandigheden tot de meest gedenkwaardige ervaringen. De rust en schoonheid van Cyprus op eerste kerstdag zullen me nog lang bijblijven, een herinnering aan de kracht en sereniteit van de natuur.

Voor reizigers die Cyprus bezoeken tijdens de kerstperiode, is mijn advies: omarm de rust. Gebruik deze tijd om de natuurlijke wonderen van het eiland te verkennen, van de rustige stranden tot de imposante kliffen. Laat je verwonderen door de tijdloze schoonheid van antieke ruïnes en mythische locaties. En bovenal, geniet van de serene sfeer die alleen een eiland als Cyprus op zo’n bijzondere dag kan bieden.

Kerstmis op Cyprus mag dan anders zijn dan thuis, maar het biedt een unieke kans om de essentie van het eiland te ervaren, ver weg van de drukte van het alledaagse leven. Het is een viering van natuur, geschiedenis en rust – een kerstcadeau dat Cyprus aan zijn bezoekers geeft.

Klik op de links voor het foto impressie en het complete fotoalbum van het bezoek aan Cyprus op Eerste Kerstdag 2011.

Impressie

Foto’s

Top
Mobiele versie afsluiten