Site pictogram Jos Saris Media

Kerkrade | Cranenweyer, het enige stuwmeer in Nederland

Zaterdag 23 januari 2010 | Zoals ik eerder al eens opmerkte, is het opmerkelijk dat je soms nauwelijks foto’s hebt van de omgeving waar je bent opgegroeid. Dit geldt ook voor het gebied dat vandaag centraal staat in mijn fotoreportage: het stuwmeer Cranenweyer, gelegen tussen Eygelshoven en Kerkrade als onderdeel van Park Gravenrode.

Ik herinner me het gebied nog zoals het vroeger was: een slingerende weg tussen de wijk Hopel en Terwinselen, de oude boerderij van de familie Jaminon in het dal, omringd door heuvels en weilanden. Verder was er alleen moeras en een gitzwarte beek. Hier beleefde ik een heerlijke kindertijd, sleeënd vanaf de heuvels en spelend op de toen al vervallen boerderij. Als kind kon je via dit gebied naar het buitenzwembad Erenstein lopen. Het was de tijd dat je voor een gulden met de trein van de Hopel naar Chevremont kon (en terug), vervolgens naar het zwembad kon lopen, de entree kon betalen en zelfs nog een schuimblok kon kopen. Lang geleden dus…

Midden jaren ’60 is het gebied volledig op de schop gegaan. Niets herinnert nog aan hoe het toen was. De oude slingerweg is vervangen door een nieuwe weg (Dentgenbacherweg) en een van de toenmalige heuvels is volledig verdwenen. Er is nu een breed dal ontstaan waarin het stuwmeer Cranenweyer is aangelegd, het enige stuwmeer dat Nederland rijk is. Van de oude boerderij van de familie Jaminon – Boerenanstel – is niets meer te zien. Deze stond ongeveer op de plek waar nu de stuw in het stuwmeer ligt.

Tot nu toe hebben we een winter gehad met behoorlijk wat sneeuw en ijs, wat goed te zien is op de foto’s. Grote delen van het stuwmeer zijn nog met ijs bedekt. Op sommige momenten brak de zon door, wat surrealistische beelden opleverde.

De wandeling voerde me rond het stuwmeer, startend vanaf de bezoekersparkeerplaats aan het begin van het meer, komend vanuit de Hopel. De route gaat met de klok mee, eerst via de voet van het Miljoenenlijntje naar het ‘Kaffebergerbos‘ en vervolgens naar Kasteel Erenstein. Via de noordzijde van het stuwmeer, langs de afvalwaterzuiveringsinstallatie, eindigde de tocht weer bij de parkeerplaats.

Klik hier voor de foto’s van wandeling langs Stuwmeer Craneweyer in Kerkrade.

Foto’s

Top
Mobiele versie afsluiten